Sultanahmet Camii nerede ve nasıl gidilir?

Sultanahmet Camii nerede ve nasıl gidilir?

İstanbul’da kendi ismi ile anılan Sultanahmet meydanında yer alan cami. Sultanahmet meydanı Bizans döneminde Hipodrom, Osmanlı döneminde Atmeydanı adını taşıyordu. Bugün caminin bulunduğu alanın bir bölümü Bizans Büyük Sarayı’nın kalıntıları üstüne yükselir. Osmanlı döneminde aynı alanın üzerinde Sokullu Mehmet Paşa’nın yaptırdığı saray ve birkaç ahşap konak vardı. I.Ahmet (1603-1617) caminin yapımına karar verince, bu yapılar yıktırıldı ve büyük bir alan açığa çıkarıldı. Yapının mimarlığına Sedefkar Mehmet Ağa getirildi. 1609′da I. Ahmet’in katıldığı bir törenle caminin temeli atıldı. Gerçekte bir külliye olan yapı 1616′da I. Ahmet tarafından ibadete açıldıysa da tamamlanması I. Ahmet’ in ölümünden sonra 1617′de tamamlandı.

Mimar Sedefkar Mehmet Ağa yapılar topluluğunun planını Mimar Sinan’ın klasik mimarlık üslubunu dikkate alarak oluşturdu. Cami merkezde yer aldı. Ayasofya’nın tam karşısında yer aldığı için en az onun kadar görkemli olmasına özen gösterildi. Özellikle iç süslemeleriyle, çinileriyle göz kamaştırıcı bir görünüme büründü. Ana mekn 64×72 m, yükseklik 43 m, kubbe 33.6 m’dir. Ana kubbe 5 metre çapında yivli dört sütuna ve yanlarda sivri kemerlerin taşıdığı yarım kubbelere oturur. Köşelerde de dört yarım kubbe vardır. Yapının aydınlığını, beş sırada yer alan 260 pencere sağlar.Tüm duvarlar ağırlıkta mavi-beyaz, firuze, yeşil İznik çinileriyle kaplıdır. Bu eşsiz renk zenginliği nedeniyle yabancılar, camiye “Mavi Cami” anlamına gelen Blue Mosque adını takmışlardır.

Sultanahmet Camii nerede ve nasıl gidilir?

Taksim’den gidecekseniz; Taksimden gidecek olan ziyaretciler için 2 yol vardır 1.si Taksim-Beyazıt otobüsünü kullanarak Beyazıt’a gidilir ordan ister 10 dk. tramway caddesinden Sultanahmete doğru yürümek.

Diğer bir yol ise Taksim Finiküler ile Kabataş’a ordan da Kabataş-Zeytinburnu tramwayı ile Sultanahmet durağında inebilirler.

Beşiktaş‘tan da yukarıdaki yolu uygulayarak ulaşabilirsiniz.

Eğer Kadıköy’den gidecekseniz, Kadıköy-Eminönü vapuruyla Eminönü’ne geldikten sonra ister tramwaya binip Sirkeci-Gülhane duraklarından sonra Sultanahmet Durağında inerek rahat bir şekilde ulaşır yada tarihi yarım adada 10 dk yürüyerek bu muhteşem camimize ulaşabilirsiniz.

Eğer Üsküdar’dan gidecekseniz, Üsküdar-Eminönü vapuruyla Eminönü’ne geldikten sonra ister tramwaya binip Sirkeci-Gülhane Duraklarından sonra Sultanahmet durağında inerek rahat bir şekilde ulaşır yada tarihi yarım adada 10 dk yürüyerek Sultanahmet Camii‘ne ulaşabilirsiniz.

Editör

Editör

Sitenin içerik güncelleme işini üstlenen kişileriz. Kültür sanata dair haberleriniz olursa bize ulaştırmaktan çekinmeyin lütfen... haber@yolhane.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir